Werking Zonnepanelen

Fotovoltaїsche zonnepanelen
Fotovoltaїsche zonnepanelen, ook wel PV-cellen genoemd, zetten (zon)licht om in elektriciteit. Zonnepanelen bestaan uit meerdere zonnecellen die met elkaar verbonden zijn. Elke zonnecel is gemaakt van het materiaal silicium waarin - onder invloed van licht - een spanningsverschil ontstaat. Niet al het licht kan worden omgezet in elektriciteit. Zonnecellen gebruiken voornamelijk zichtbaar licht. Een groot deel van de energie van de zon bereikt de aarde als infrarood (IR)- of warmtestraling en ultraviolette (UV) straling. Het theoretisch haalbare omzettingsrendement is daarom niet hoger dan 20-30%. De zonnecellen die momenteel geproduceerd worden hebben een rendement van ongeveer 16%.

Opwekken van stroom bij bewolking
Zonnepanelen wekken stroom op zodra er zonlicht is. Ook al is dat maar een klein beetje. Een zonne-energiesysteem werkt dus ook als het bewolkt is. De opbrengst in de volle zon is wel een stuk hoger.De meeste apparaten werken alleen op wisselspanning van 230 Volt. Daarom is er meestal ook nog een omvormer (ook wel inverter genoemd) nodig. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom uit de zonnepanelen omgezet wordt in wisselstroom van het juiste voltage. Deze stroom kan dan gebruikt worden voor eigen gebruik. PV-systemen kunnen aan het elektriciteitsnet worden gekoppeld. Hierdoor is het mogelijk om bij een overproductie de elektriciteit aan het elektriciteitsnet ‘terug’ te leveren. Zonnepanelen genieten in toenemende mate aan grote populariteit: ze passen goed in de toenemende belangstelling voor duurzame energie. Zonnepanelen zijn schoon, stil en duurzaam.

Let op: het pv-systeem levert alleen energie/vermogen aan uw huisinstallatie of het net wanneer het systeem aangesloten is op het 230 V lichtnet. Dus wanneer het lichtnet uitvalt dan stopt de inverter met stroom leveren. (veiligheidseis)

Vermogen
Het elektrisch vermogen dat aan een zonnecel onttrokken kan worden, is min of meer evenredig met het oppervlak en met de intensiteit van het zonlicht dat op het oppervlak valt en wordt gemeten in Watt-piek (Wp).
Een Watt-piek is gedefinieerd als het elektrisch vermogen dat een zonnecel levert bij standaard test condities (STC): een instraling van 1000 W/m² (een stralend blauwe hemel in juni) en een cel temperatuur van 25 graden Celsius. Onder deze omstandigheden levert een zonnecel van 1 Wp een vermogen van 1 Watt. Bij een lagere instraling of een hogere temperatuur levert de zonnecel minder vermogen.

Monokristallijn
Monokristallijn silicium zonnecellen zijn gemaakt van siliciumplakken, die uit één groot 'monokristal' zijn gezaagd, waarin de siliciumatomen netjes gerangschikt zijn.

Multikristallijn (Polykristallijn) silicium zonnecellen.

Multikristallijn silicium wordt gegoten en is goedkoper en eenvoudiger te maken dan monokristallijn silicium. Tijden het stollen ontstaan de verschillende kristalgebieden die het materiaal zijn karakteristieke “vlekkerige” uiterlijk geven. Het rendement van Multi kristallijne cellen ligt in het algemeen iets lager dan dat van Mono kristallijne cellen. Dit wordt tegenwoordig teniet gedaan doordat van de Multi kristallijne panelen het oppervalk beter wordt benut (meer zonnecel per m2).

Copyright 2013 © 2019 New-Solar-Limburg.nl
All Rights Reserved.